Aparitii in presa

Pentru pasionatii de birdwatching

Moderator: emil

marketing
Posts: 237
Joined: Wed Aug 10, 2011 3:47 pm

Aparitii in presa

Postby marketing » Wed Sep 28, 2011 11:04 am

http://www.codlea-info.ro: http://codlea-info.ro/calatorie-in-delta-din-carpati/

Calatorie in ,,Delta din Carpati” - de Corina Nica - 27.09.2011, 8:40 pm

Echipa Codlea-Info a fost la Dumbravita, ,,Delta din Carpati”, pentru o excursie inedita si ,,birdwatching”. A observa, fotografia sau filma pasarile este o adevarata placere. Lacurile de la Dumbravita sunt mediul ideal pentru acest hobby.

Doripesco promoveaza turismul prietenos fata de natura, cu rol educativ si de recreere pentru toate varstele. In calatoria noastra ne-au insotit doamna Cristina Tirea si fiica ei Davina, de numai 12 ani, numita de noi ,,fetita lacurilor”.
“Dumbravita a devenit interesanta pentru turisti dupa ce aria protejata a devenit cunoscuta la nivel international”, spune dr. ing. Dan Olteanu, coordonator al sucursalei Brasov a Societatii Ornitologice din Romania.

Ce pasari putem vedea in raiul de la Dumbravita?
Corcodelul mare, corcodelul mic, starcul pitic, buhaiul de balta, starcul cenusiu, starcul rosu, egreta mare, eretele de stuf, rata mare, rata rosie, rata cu cap castaniu, rata motata, lisita, gainusa de balta, specii de carstei si cresteti, diferite pasarele de stuf (lacari, grelusei, pitigoiul de stuf, presura de stuf), pitigoiul pungar, maracinarul mare, sfranciocul rosiatic, fundaci, corcodei cormorani, starci, egrete, berze negre, rate si gaste salbatice, pasari de tarm, pescarusi, chire, chirighite.

,,O alta activitate placuta la Dumbravita, pe lacul de acumulare, este pescuitul sportiv, aici organizam si concursuri de pescuit sportiv pentru copii, adulti, persoane cu dizabilitati… Elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de reduceri, atat aici cat si pe baltile de la complexul Vadu Rosu. Este un cadru perfect pentru organizarea de team-building-uri de catre firme care doresc sa-si motiveze angajatii.

Avand in acelasi tablou pasari rare, apa, stuf, muntii pe fundal, o imbinare perfecta a elementelor naturii, putem spune ca Dumbravita este un loc unic, un mic colt de rai. Va asteptam sa-l vizitati si sa va bucurati impreuna cu noi de maretia naturii…”

marketing
Posts: 237
Joined: Wed Aug 10, 2011 3:47 pm

Re: Aparitii in presa

Postby marketing » Mon Jun 18, 2012 10:33 am

"Programul Educaţional Delta din Carpaţi – Doripesco" - Revista "Vacante la tara"
http://www.vacantelatara.ro/index.php?o ... e-tematice

<<Prezentarea Deltei din Carpaţi

Delta din Carpaţi – Doripesco, este situată în Depresiunea Bârsei, jud. Braşov, la 25 km de Municipiul Braşov, pe Drumul Naţional, care leagă Braşovul de Sibiu, spre comuna Dumbrăviţa. Aceasta cuprinde un lac de acumulare şi un sistem de eleştee piscicole, totalizând 420 ha luciu de apă. Delta din Carpaţi - Doripesco are statutul de arie naturală protejată la nivel european (sit Natura 2000 şi sit Ramsar – Zonă Umedă de Importanţă Internaţională), fiind singura din Transilvania şi una dintre cele 5 din România. Zona este unică în Transilvania, datorită peştilor crescuţi în mediul natural şi hrăniţi în mod natural; celor 200 de specii de păsări, care se mai întâlnesc doar în Delta Dunării; dar şi datorită celor 50 ha de vegetaţie.

Scopul declarării sale ca arie naturală protejată, au fost păsările de apă şi habitatele lor, conform Directivei Păsări a Uniunii Europene. Aici s-au identificat peste 200 specii de păsări. Dintre ele, unele sunt incluse în directivele şi convenţiile internaţionale privind protecţia faunei: buhaiul de baltă, stârcul roşu, raţa roşie, cârstelul de câmp, etc.

Circuitul educativ „ Delta din Carpaţi - Doripesco”

Scopul acestui program educaţional, este reprezentat de obţinerea unei atitudini corecte a copiilor faţă de mediul înconjurător şi tot ceea ce înseamnă natura. Acesta este un deziderat al statelor europene, întrucât adulţii de mâine trebuie să iubească şi să respecte natura. Începută de timpuriu, educaţia ecologică are şanse mari, cu atât mai mult cu cât copiii trebuie să înţeleagă faptul că pe Terra există interdependenţă între populaţia umană şi nenumăratele specii de plante şi animale, între societate şi ciclurile biologice din natură. În plus, ei trebuie să înţeleagă semnificaţia şi importanţa terminologiei „arie naturală protejată” şi „specii protejate”.

Obiectivele acestui program, sunt:
-Îmbunătăţirea cunoştinţelor copiilor despre speciile de păsări şi peşti;
-Educaţia ecologică în rândul tinerilor;
-Formarea unui comportament adecvat faţă de mediu şi natură.
Durata circuitului: 5-6 ore

Facilităţi:
-Transport cu microbuz dus – întors;
- Ghid profesionist pentru grupurile organizate de copii;
- Vizitarea lacului mare de la Dumbrăviţa pentru păsări şi vegetaţie;
- Vizitarea bălţilor de la Vadu Roşu pentru diferitele specii de peşte;
- Masă la restaurantul Vadu Roşu.

Activităţi desfăşurate cu şcolile din Municipiul Braşov

Doripesco a întreprins o serie de activităţi în cadrul şcolilor braşovene, prin intermediul cărora am încercat să facem cunoscută această arie naturală protejată. Pentru ca toate acţiunile întreprinse de Doripesco să aibă un plus de valoare, am realizat un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov, prin care acesta susţine activităţile legate de Delta din Carpaţi, prin acordarea aprobărilor necesare şi promovarea prin propriile canale.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Zonelor Umede, din data de 2 februarie, Doripesco împreună cu Societatea Ornitologică Română, a realizat prin şcolile braşovene campanii de informare cu privire la importanţa acestei zile, pe plan mondial. Elevii au aflat ce reprezintă o zonă umedă, o arie naturală protejată, care ar trebui să fie comportamentul omului într-o astfel de zonă, dar au descoperit şi o „părticică” din Delta din Carpaţi.

O altă campanie adresată elevilor, a fost realizată pentru a marca Ziua Păsărilor, din data de 1 aprilie. Cu această ocazie, elevii şcolilor din Municipiul Braşov au fost provocaţi să participe la două concursuri:
- „1 Aprilie, Ziua Internaţională a Păsărilor”, concurs pe clasă;
- „Delta din Carpaţi – Doripesco şi la mine în şcoală”, concurs pe şcoală.

Ambele competiţii au pus la grea încercare imaginaţia şi originalitatea copiilor, iar şcolile au fost receptive, lucrările realizate fiind excepţionle, cu un grad ridicat de dificultate. Premiile acordate au constat în pixuri şi tricouri cu sigla Deltei din Carpaţi – Doripesco, mini-enciclopedii cu speciile de păsări, peşti, vegetaţia şi fauna din Delta din Carpaţi, dar şi planşe didactice.>>

marketing
Posts: 237
Joined: Wed Aug 10, 2011 3:47 pm

Re: Aparitii in presa

Postby marketing » Mon Jul 22, 2013 7:45 am

Birdwatching sau turismul extrem de profitabil care prinde contur in Romania. Strainii se inghesuie in Delta din Carpati, uimiti de splendorile ei

O excursie reusita de birdwatching incepe in zori, atunci cand apa e cristalina, linistea domneste peste tinut, iar pasarile se scalda in voie.
25 de turisti spanioli, incarcati cu aparatura performanta pentru a studia cat mai bine pasarile si coloritul lor, s-au instalat la marginea lacului Dumbravita, din judetul Brasov. Unii mai nerabdatori triseaza si aduc cu ei CD playere, pe care au inregistrat sunetele pasarilor. Aparatele joaca impecabil rolul de mascul si cheama femelele "la cadru".

Julie este foarte incantata pentru ca a reusit sa faca o fotografie cu doi ciufi de padure dupa ce a stat cateva minute cu rasuflarea taiata. In schimb, Juan, profesor de meserie, se ocupa cu educarea spaniolilor in tainele birdwatching-ului. Le pandeste de mai bine de 12 ani si a invatat sa aiba rabdare. "Turismul ornitologic se dezvolta. Sunt unele regiuni in care si-au dat seama ca e o forma de a aduce bani, sunt oameni care vin cu foarte multi bani", spune Juan Picaso, profesor.

Insa de foarte multi bani au nevoie si pasionatii de birdwatching. O luneta costa 3.000 de euro, binoclul pana in 1.000 euro, dar cu tot cu aparat de fotografiat, trepied si obiective, suma ajunge la 10.000 euro. "Majoritatea turistilor sunt straini, sunt foarte putini romani. De ce? Pentru ca in Romania inca nu exista acest cult, pana la urma al protejarii naturii", explica Dan, ornitolog.

Delta din Carpati gazduieste peste 250 de specii de pasari acvatice sau rapitoare. Pe suprafata celor 16 lacuri din Dumbravita puteti admira cormoranul mic, egreta, rata, barza neagra sau lebede in zbor.

http://www.incont.ro/lifestyle/birdwatc ... n_ref_map=[]

marketing
Posts: 237
Joined: Wed Aug 10, 2011 3:47 pm

Re: Aparitii in presa

Postby marketing » Wed Oct 02, 2013 9:31 am

Oaspeţi neaşteptaţi. Un număr record de berze negre fac popas în „Delta din Carpaţi-Doripesco”

Barza neagră, ruda mult mai puţin cunoscută şi mai rară a berzei albe, cuibăreşte în păduri mari compacte, iar în timpul migraţiei se opreşte adesea pe bălţi pentru a consuma peşte. Această specie este şi una din rarităţile şi atracţiile ariei protejate de la Dumbrăviţa, care în migraţia de toamnă a acestui an a atins o cifră record: 80 exemplare în grup. Astfel, pentru Transilvania şi Regiunea 7 Centru, heleşteele piscicole de la Dumbrăviţa reprezintă locul cel mai important de popas al speciei în drumul său spre Africa, însă şi unul din cele mai cunoscute puncte de concentrare din ţară. Intre zecile de berze negre ce au făcut popas pe bălţi s-au aflat şi două exemplare cu inele color pe picior, ce au fost inelate ca pui în cuib în sud-estul Poloniei, cea mai bătrână având în prezent 8 ani. Specialiştii ornitologi au putut astfel afla una din zonele de unde sosesc toamna berze negre în jurul Braşovului.

De asemenea, o tânără barză neagră îngrijită de membri Asociaţiei Grupul Milvus pentru o infecţie la cioc, a fost eliberată în luna septembrie lângă grupul de berze din aria protejată pentru a putea pleca spre sud odată cu ele. Explicaţia atragerii unui număr impresionant de berze negre şi a altor câtorva zeci de specii de păsări aflate în migraţia de toamnă, constă în managementul piscicol prietenos pentru natură suprapus peste perioada de migraţie a păsărilor, practicat de co-custodele Doripesco. In acest fel, în urma golirii anuale a heleşteelor pentru recoltarea peştelui (metodă clasică utilizată în toată lumea), se creează un mediu foarte căutat de multe păsări – apă mică şi porţiuni întinse de mâl. Din apa de mică adâncime berzele negre pescuiesc cu uşurinţă peştii mărunţi rămaşi. Asemănător procedează egretele, pescăruşii etc. Perioada de trecere a berzelor negre spre sud începe din august şi se continuă până la începutul lui octombrie. Colaborarea între cei doi custozi ai ariei protejate – Societatea Ornitologică Română (Sucursala Braşov) şi Doripesco, precum şi managementul integrat aplicat, pot fi considerate un model de bune practici pentru ariile protejate suprapuse peste ferme piscicole.

Datorită rarităţii sale la nivel european şi chiar lipsei acesteia din unele ţări, barza neagră este o atracţie pentru turiştii ce practică birdwatching, fiind printre cele mai căutate specii de păsări, mai ales de britanici şi olandezi.

http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Dig ... in+Carpati

http://newsbv.ro/2013/09/27/record-berz ... a-carpati/

http://www.agerpres.ro/media/index.php/ ... avita.html

http://www.mytex.ro/stiri-brasov/brasov ... 365904.php

http://www.fabricadebani.ro/news.aspx?iid=47338

http://www.financiarul.ro/2013/09/27/br ... umbravita/

http://antenasatelor.ro/mediu/14451-num ... avita.html

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=moni ... _id=130671

http://www.radiomures.ro/stiri/aria_pro ... negre.html

http://www.e-stireazilei.ro/stire.aspx? ... &sub=&cat=

http://regiuneacentru.ro/2013/09/brasov ... umbravita/